Borůvkový kynutý koláč

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 200 g Mouka pšeničná hrubá
  • 180 g Cukr moučkový
  • 50 g Droždí
  • 180 g Máslo čerstvé
  • 500 g Borůvky
  • 100 g Mouka polohrubá
  • 30 g Tuk
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 828 kcal
  • Sacharidy 119 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 350 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 106.6 mg
  • Draslík 304.6 mg
  • Vláknina 7333.3 mg
  • Vitamín A 7333.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.1 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 34.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do vlažného mléka nasypeme rozdrobené droždí, špetku cukru a necháme v teple vzejít kvásek.

  • 2

    Do mísy nasypeme obě mouky, špetku soli, 100 gramů cukru, 100 gramů velmi měkkého másla, žloutek, přilijeme mléko a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme kynout.

  • 3

    Plech vymažeme tukem a položíme na něj těsto, které roztáhneme po celé ploše. Posypeme ho rovnoměrně borůvkami a drobenkou. Tu připravíme smícháním 100 gramů polohrubé mouky, 80 gramů cukru a 80 gramů másla. Koláč necháme ještě chvíli kynout, pak jej vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při střední teplotě 40 minut.

  • 4

    Koláč vyjmeme, naporcujeme, necháme vychladnout a podáváme.

Komentáře k receptu