Borůvkovo-čokoládový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 16

Suroviny

  • 125 g Mouka polohrubá
  • 180 g Cukr moučkový
  • 125 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 100 g Čokoláda na vaření
  • 750 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Vinný kámen
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Voda pitná
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 5 polévková lžíce Borůvky
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 2 polévková lžíce Kakao
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 304 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 19 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 82.2 mg
  • Draslík 35.9 mg
  • Vláknina 1720.1 mg
  • Vitamín A 1720.1 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.9 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky rozklepneme vejce a přidáme vodu. Kuchyňským robotem se šlehacími metlami nastavenými na nejvyšší rychlost ušleháme do pěny. Do další misky nasypeme moučkový cukr a vanilkový cukr, promícháme a přisypeme k vytvořené pěně z rozšlehaných vajec.

  • 2

    Do mísy nasypeme mouku, kukuřičný škrob a přidáme prášek do pečiva. Promícháme a polovinu moučné směsi vložíme k vaječné pěně a robotem nastaveným na nejnižší rychlost zašleháváme. Potom zašleháme i druhou polovinu moučné směsi.

  • 3

    Do dortové formy o průměru 28 centimetrů vložíme pečicí papír a nalijeme dovnitř polovinu těsta. Předehřejeme troubu na 180 °C. Dort vložíme dovnitř a pečeme 15 minut. Do druhé stejně velké dortové formy vložíme pečicí papír a vlijeme druhou polovinu těsta, do kterého jsme ještě předtím vmíchali kakaový prášek. Také pečeme 15 minut při 180 °C. Oba upečené dortové korpusy necháme při pokojové teplotě vychladnout.

  • 4

    Přichystáme krém. Smetanu ke šlehání šleháme asi 30 sekund, pak k ní přidáme vinný kámen a kukuřičný škrob. Postupně šleháme, aby hmota byla zcela tuhá. Pak oddělíme třetinu hmoty a vmícháme do ní citronovou šťávu a borůvky. Směs natřeme na upečený korpus z tmavého těsta a přiklopíme korpusem ze světlého těsta.

  • 5

    Do malého hrnku rozlámeme čokoládu a vložíme do většího hrnku s vodou, ve vodní lázni necháme rozpustit. Počkáme, až čokoláda zchladne a vmícháme ji do zbylých dvou třetin šlehačkového krému. Oddělíme polovinuu krému a potřeme jím dort. Druhou polovinu krému dáme do cukrářského sáčku a zdobíme s ní vršek dortu. Na šlehačkové ozdoby ještě položíme zbylé borůvky.

Komentáře k receptu