Smetanový borůvkový nákyp

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 250 g Borůvky
  • 200 g Mouka pšeničná hrubá
  • 20 g Droždí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2.5 dl Mléko polotučné
  • 1.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Med včelí
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 995 kcal
  • Sacharidy 147 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 601 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 430 mg
  • Draslík 488.8 mg
  • Vláknina 11520 mg
  • Vitamín A 11520 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.3 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Borůvky pečlivě přebereme, důkladně je v cedníku opláchneme studenou vodou a necháme okapat.

  • 2

    Zapékací formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.

  • 3

    V misce ušleháme vejce s vlažným mlékem, přidáme sůl, lžíci medu a droždí, přisypeme zbylou mouku a vypracujeme hladké těsto, které necháme 15 minuit odpočinout. Potom je nalijeme do připravené zapékací mísy a posypeme borůvkami.

  • 4

    Nákyp pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po 15 minutách pečení přelijeme smetanou smíchanou s 2 lžícemi medu a necháme ještě 10 minut dopéct.

  • 5

    Nákyp podáváme teplý, posypaný moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu