Tvarohový páj s jahodami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 900 g Jahody zahradní
  • 175 g Máslo čerstvé
  • 375 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Tvaroh tučný
  • 150 g Cukr krupice
  • 100 g Reveň (Rebarbora)
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 polévková lžíce Mandle
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 6 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1249 kcal
  • Sacharidy 139 g
  • Tuky 68 g
  • Sodík 103 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 68 g
  • Cholesterol 225.2 mg
  • Draslík 577.6 mg
  • Vláknina 19912.1 mg
  • Vitamín A 19912.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 134.4 mg
  • Vitamín E 5.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 201.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jahody omyjeme, odstraníme zelené části a pokrájíme na poloviny. Omytou rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2 cm kostky. Ve smetaně rozmícháme med, cukr, skořici a vajíčko a směs vmícháme do tvarohu. Polovinou ovoce naplníme formu, zalijeme polovinou tvarohové směsi, na kterou položíme ovoce, zalijeme zbytkem tvarohu a zakryjeme těstovým víkem. Okraje potřeme bílkem a přitlačíme je k sobě, potom těsto propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.

  • 2

    V míse smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme vidličkou a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.

  • 3

    Druhý den na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou a plackou vyložíme olejem vymazanou rozvírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem, vysypeme nastrouhanými mandlemi. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy, a použijeme ho jako víko.

  • 4

    Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme na 45 minut dozlatova.

  • 5

    Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme ne porce a podáváme.

Komentáře k receptu