Pikantní makový dort s citrónovou polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 300 g Jahody zahradní
  • 9 g Mák - semena
  • 115 g Máslo čerstvé
  • 310 g Mléko plnotučné
  • 185 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 50 g Cukr moučkový
  • 40 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 200 g Cukr moučka
  • 175 ml Mléko plnotučné
  • 50 ml Voda pitná
  • 60 ml Citrónová šťáva
  • 50 ml Citrónová šťáva
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Kiwi
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 špetka Sůl
  • 3 plátek Želatina bílá plátky
  • 1 dl Voda pitná
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 0.5 polévková lžíce Kypřící prášek do pečiva
  • 2 polévková lžíce Citrónová kůra
  • 3 polévková lžíce Cukr moučka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 495 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 65 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 247.3 mg
  • Draslík 187.2 mg
  • Vláknina 5789.1 mg
  • Vitamín A 5789.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 50.2 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 397 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si nejdříve citrónový krém: z omytých a osušených citrónů nastrouháme do misky kůru a štávu vymačkáme do skleničky. 3 plátky želatiny namočíme do vody.

  • 2

    V míse ručním šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Postupně do pěny zašleháme Maizenu (kukuřičný škrob). Do hrnce nalijeme mléko. Vezmeme vanilkový lusk, podélně ho ostrým nožem rozkrojíme a semínka seškrábneme do mléka, které přivedeme k varu. Horké mléko budeme pomalu přidávat do vaječné pěny. Krém musíme stále míchat, aby se nesrazil. Poté krém vrátíme do hrnce a znovu, za stálého míchání, pomalu vaříme do zhoustnutí (minimálně 10 minut). Těsně před koncem vaření do krému přimícháme citrónovou kůru a šťávu. Hrnec s krémem odstavíme z plotny, přimícháme namočenou želatinu a mícháme do doby, až se celkem rozpustí. Krém necháme vychladnout.

  • 3

    Troubu si předehřejeme na 180°C. Omytý a osušený citrón jemně nastrouháme a šťávu vymačkáme. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

  • 4

    Na koláč si připravíme mísu, do ní prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva, špetkou soli, moučkovým cukrem a mák. Suchou směs dobře promícháme. Vyšleháme si bílky. Do druhé mísy nalijeme mléko a zamícháme do něj vyšlehané tuhé bílky. Pak mléčnou směs přimícháme do sypké směsi, ještě do ní důkladně zamícháme citrónovou šťávu s citrónovou kůrou a rozpuštěné máslo. Těsto nalejeme do formy a dáme péct na 20 minut.

  • 5

    Mezitím si připravíme sirup: v kastrólku si přivedeme k varu vodu, do ní nasypeme moučkový cukr a přidáme citrónovou šťávu. Vaříme jen pár sekund, pak kastrólek se sirupem odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

  • 6

    Nakonec omyjeme a očistíme jahody a kiwi oloupeme. Ovoce nakrájíme na plátky, které použijeme na ozdobu.

  • 7

    Upečený vychladlý korpus potřeme sirupem, korpus ve formě ozdobíme ovocem a přelejeme krémem. Dort dáme do lednice ztuhnout.

Komentáře k receptu