Ovocný koláč Ascot

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 350 g Maliny
  • 30 g Cukr krupice
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 60 g Cukr krupice
  • 75 g Kokos - mletý (Kopra)
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 225 g Borůvky
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Citrony
  • 1 polévková lžíce Rýžový škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 541 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 10 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 295.1 mg
  • Draslík 126.5 mg
  • Vláknina 13800 mg
  • Vitamín A 13800 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.8 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku smícháme s kokosem, máslem, cukrem a žloutkem, vše dobře zpracujeme rukama, až vznikne hladké těsto. Upěchujeme ho do rozkládací formy na koláč, ke dnu a stěnám. Propícháme hustě vidličkou, aby se při pečení nevyboulilo. Korpus zakryjeme alobalem, pokryjeme suchými fazolemi a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut. Alobal i fazole odstraníme a znovu těsto propícháme vidličkou. Pečeme dalších 10-15 minut, až je těsto zlatavé. Hotový korpus necháme vychladnout.

  • 2

    Mezitím připravíme náplň: z citrónu nastrouháme lžičku kůry a vymačkáme 2 lžíce šťávy. V rendlíku rozpustíme máslo, cukr, kukuřičnou moučku Maizena a mícháme, až směs začne houstnout, vaříme jednu minutu. V misce vyšleháme žloutky a přidáme je do směsi, mícháme metlou, aby se nevytvořily hrudky. Vaříme minutu, až směs začne houstnout, potom odstavíme z ohně. Do krému vmícháme kůru a šťávu z citrónu. Necháme vychladnout, zakryjeme a dáme na hodinu do lednice. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a spojíme s krémem.

  • 3

    Korpus naplníme krémem, maliny poskládáme do kruhu podél okraje koláče. Střed koláče vyplníme borůvkami a malinami. Necháme asi hodinu v lednici, aby krém ztuhl.

  • 4

Komentáře k receptu