Královský koláč s malinami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 450 g Maliny
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Rýžový škrob
  • 60 g Cukr krupice
  • 350 ml Mléko plnotučné
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Želatina
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 384 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 48 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 150.6 mg
  • Draslík 108.7 mg
  • Vláknina 8690.6 mg
  • Vitamín A 8690.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.7 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 288.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku smícháme se solí, cukrem, studeným máslem a vodou na drobenku. Potom zpracujeme na hladké těsto. Necháme ho asi hodinu v lednici vychladit. Potom ho vyválíme do kruhové formy o průměru 25 cm, propícháme vidličkou, zakryjeme alobalem, pokryjeme suchými fazolemi a pečeme v předehřáté troubě na 225°c asi 10-15 minut. Hotový korpus necháme vychladnout.

  • 2

    Během pečení si připravíme náplň: v rendlíku smícháme cukr, kukuřičnou moučku Maizenu a práškovou želatinu. Vajíčka, žloutek a mléko rozšleháme v misce metlou, přimícháme do směsi v rendlíku a necháme 5 minut stát, aby želatina změkla. Potom směs zahříváme na mírném ohni a vaříme za stálého míchání asi 20 minut, až směs začne houstnout. Odstavíme z ohně, vlijeme do misky a necháme směs vychladnout. Zakryjeme a dáme na hodinu do lednice, dokud směs nezrosolovatí.

  • 3

    Smetanu ušleháme na pevnou šlehačku a vmícháme ji do směsi. Korpus vyjmeme z formy a naplníme směsí, navrch poklademe hustě maliny, okraje vynecháme. Uložíme do lednice asi na hodinu, než krém úplně ztuhne.

Komentáře k receptu