Dezert s mascarpone a zahradními malinami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Maliny
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 35 g Cukr moučkový
  • 230 g Mascarpone
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 120 g Čokoláda bílá
  • 1 kávová lžička Pomerančová šťáva
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1.4 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Meduňka
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 4 polévková lžíce Kokos strouhaný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 672 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 62 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 111.4 mg
  • Draslík 72 mg
  • Vláknina 12889.3 mg
  • Vitamín A 12889.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme krém. Sýr mascarpone v míse smícháme s cukrem a 120 g rozehřáté, vychladlé bílé čokolády. Elektrickým šlehačem krém vyšleháme dohladka. Postupně přidáváme smetanu a krém prošleháváme do zhoustnutí.

  • 2

    Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky. Přidáme špetku soli, 120 g másla nakrájeného na kousky. Těsto s máslem promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou pomerančové šťávy a s 2 lžícemi vody a pomalu, za stálého míchání, nalijeme žloutek do mouky. Přidáme lžíci nastrouhané pomerančové kůry a těsto vařečkou promícháme. Potom těsto důkladně prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do chladničky na 30 minut.

  • 3

    Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

  • 4

    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme na koláčovou formu.

  • 5

    Okraje těsta přitiskneme o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10-15 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

  • 6

    Omyjeme zahradní maliny, necháme je okapat a osušíme je. Mladé lístky meduňky omyjeme a osušíme.

  • 7

    Krém dáme na upečený korpus, uhladíme, posypeme nastrouhaným kokosem, ozdobíme malinami, lístky meduňky a servírujeme.

Komentáře k receptu