Máslový dezert s žloutkovým krémem a malinami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 450 g Maliny
  • 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 g Máslo
  • 450 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 70 g Cukr moučka
  • 100 ml Voda pitná
  • 350 ml Mléko plnotučné
  • 30 ml Koňak
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Citrony
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Cukr moučka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 497 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 62 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 188.4 mg
  • Draslík 76.5 mg
  • Vláknina 6128.4 mg
  • Vitamín A 6128.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 273.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme těsto: z poloviny omytého a osušeného citrónu nastrouháme kůru. Do mísy nasypeme 175g hladké mouky, přidáme špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru, lžičku cukru a pokrájené změklé máslo. Těsto zpracováváme pomocí rukou, postupně přidáváme po lžicích 50-100ml vody. Vypracujeme vláčné těsto, které se nebude lepit. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme v chladničce odpočívat 30 minut.

  • 2

    Mezitím připravíme krém: vejce rozklepneme, opatrně oddělíme žloutky a bílky zvlášť. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku, do které postupně zapracujeme žloutkovou pěnou. V rendlíku si přivedeme do varu mléko a horké pomalu vmícháme do vzniklého krému. Směs dáme do větší pánve a za stálého míchání při mírné teplotě krém vaříme 2 minuty. Odstavíme, přimícháme koňak, krém zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 200°C. Plech si vyložíme pečícím papírem. Na pomoučeném vále si těsto rozválíme na placku asi 3mm silnou. Formičkou vykrojíme kolečka přibližně o průměru 8-10cm. Kolečka poklademe na plech, propícháme je vidličkou a pečeme dozlatova asi 15 minut.

  • 4

    Maliny propláchneme v sítu a necháme okapat. Upečená kolečka rozkrojíme širokým ostrým nožem na polovinu. Jednu polovinu koleček potřeme 1/2 krému, na něj poklademe maliny, pomocí lžičky na maliny rozdělíme 2/2 krému, který zakryjeme druhou polovinou koleček. Takto připravená kolečka dáme na velkou mísu, posypeme je moučkovým cukrem a servírujeme.

Komentáře k receptu