Galetta- křehký koláč s hruškami a malinami
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr skořicový
- 5 ks Hrušky
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 5 polévková lžíce Maliny
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
- 3 polévková lžíce Cukr krystal
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 437 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 22 g
- Sodík 51 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 102.8 mg
- Draslík 191.6 mg
- Vláknina 11134 mg
- Vitamín A 11134 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto na hrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody. 
- 
                                2Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, vlijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme, poté důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do chladna na 30 minut uležet. 
- 
                                3Zralé hrušky omyjeme, rozčtvrtíme, odkrájíme jádřince a pokrájíme je asi na 1 - 1,5 cm silné plátky. Maliny omyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme odkapat. 
- 
                                4Nastříháme pečicí papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečicího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je plech (průměr 22 - 23 cm). 
- 
                                5Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír i s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. (Pečeme na pečicím papíru.) 
- 
                                6V misce smícháme polohrubou mouku a skořicový cukr se třtinovým i krystalovým cukrem. 
- 
                                7Plátky hrušek položíme ozdobně na povrch těsta tak, že začneme skládat od středu. Okraje těsta ponecháme přibližně 5 cm volné, protože okraj kolem dokola přehneme přes hrušky a ozdobně (např. vidličkou) okraj k hruškám přitiskneme. 
- 
                                8Mezi hrušky vložíme maliny a ovoce posypeme připravenou cukrovou směsí. Koláč umístíme do předem vyhřáté trouby (na 220°C), přikryjeme alobalem, pečeme 35 - 40 minut. 
- 
                                9Alobal odstraníme přibližně 5 minut před dopečením, aby koláč získal zlatou barvu. Upečený koláč necháme zchladnout, poté ho posypeme práškovým cukrem (1 lžíce), rozkrájíme a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        