Dezert z Hongkongu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 30 g Kurkuma
  • 200 g Cukr krupice
  • 5 g Pepř černý celý
  • 150 g Cukr krupice
  • 130 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 160 g Sezamová pasta
  • 230 g Čokoláda na vaření
  • 70 g Pralinková pasta
  • 10 g Rýžový papír
  • 30 g Máta
  • 50 ml Sirup zázvorový
  • 70 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 2 ks Hruška asijská nashi
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 dl Džus hruškový
  • 6 dl Voda pitná
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 801 kcal
  • Sacharidy 101 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 92 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 65 g
  • Cholesterol 41.1 mg
  • Draslík 277.9 mg
  • Vláknina 11374.3 mg
  • Vitamín A 11374.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.7 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce nalijeme vodu, vložíme do ní oloupané hrušky. Přisypeme cukr, pepř, přidáme kurkumu. Přilijeme hruškový džus, zázvorový sirup, přiklopíme poklici a společně povaříme 30 minut. Potom scedíme, hrušky necháme vychladnout a nakrájíme je na tenké proužky. Zbylou omáčku vrátíme do hrnce a vaříme do té doby, až omáčka zahoustne, asi 15 minut.

  • 2

    Příprava koláčků: Do misky vsypeme mouku, přidáme cukr a na kousky nakrájené máslo. Přimícháme jedlou sodu, střed z vanilkového lusku a sezamovou pastu. Nakonec přilijeme vodu a ze všech surovin vypracujeme tuhé těsto, z kterého rukama tvarujeme asi 5 cm velké koláčky. Koláčky skládáme na plech, vložíme je do nahřáté trouby a pečeme při 180 stupňové teplotě přibližně 20 minut. Vyndáme je z trouby, necháme vychladnout. Vychladlé koláčky rukou rozdrobíme na malé drobečky.

  • 3

    Příprava pralinek: Do kastrůlku vlijeme smetanu, přimícháme nastrouhanou čokoládu, pralinkovou pastu. Všechny suroviny vaříme na mírném ohni za stálého mícháni tak dlouho, aby se čokoláda rozpustila a suroviny se spojily. Hotovou hmotu necháme vychladnout. Z vychladlé hmoty tvarujeme 10 stejných válečků o průměru 1 cm.

  • 4

    Namočený rýžový papír rozložíme na pracovní plochu, naskládáme do středu lístky máty a posypeme rozdrobenými sezamovými koláčky. Na ně po délce naskládáme připravené pralinkové válečky a uvařené plátky hrušek. Rýžový papír zabalíme do velkého válečku, který nakrájíme na 6 stejných kousků.

  • 5

    Do středu mělkého dezertního talíře nalijeme připravenou omáčku. Do omáčky poklademe nakrájené rolky a hotový dezert podáváme.

Komentáře k receptu