Zázvorový koláč s hruškami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 150 g Cukr krystal
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 450 g Hrušky
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Zázvor celý
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 0.04 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 549 kcal
  • Sacharidy 61 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 43 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 162.8 mg
  • Draslík 212.9 mg
  • Vláknina 7638 mg
  • Vitamín A 7638 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 38 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava pečení: formu, ve které budeme koláč péct (vhodná je forma dortová i koláčová), vymažeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 180°C.

  • 2

    Koláč: hrušky oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které

  • 3

    pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Zázvor očistíme, nastrouháme, z másla odložíme 2 lžíce na obložení ovoce před pečením. Zbytek másla utřeme s cukrem do hladka. V utřené pěně rozmícháme tři celá rozšlehaná vejce, zázvor a mouku s kypřícím práškem do pečiva. Ze surovin vymícháme řídké, hladké těsto. Hotové těsto vlijeme do tukem vymazané formy, zarovnáme nerovnosti na povrchu střídkou nože nebo stěrkou, na těsto rozložíme připravené plátky hrušek. Ty posléze obložíme tenkými plátky másla, které jsme si odložili stranou, nakonec celý koláč posypeme třtinovým cukrem. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Těsto upečeného koláče by mělo být pevné, ale současně pružné. Koláč servírujeme teplý, rozkrájený na plátky.

Komentáře k receptu