Jednoduchý jablkový koláč
Suroviny
- 600 g Jablka
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Cukr moučkový
 - 1.5 kávová lžička Citronová kůra
 - 2 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 1.5 dl Mléko polotučné
 - 5 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 417 kcal
 - Sacharidy 74 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 11 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 75.1 mg
 - Draslík 138 mg
 - Vláknina 5764.2 mg
 - Vitamín A 5764.2 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.3 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme z nich těsto, které dáme asi na 30 minut do lednice.
 - 
                                2
Oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců, nakrájíme či nastrouháme nahrubo a chvilku podusíme s cukrem a skořicí (skořici a cukr použijeme dle chuti).
 - 
                                3
Vyválíme z těsta dva pláty, jeden přeneseme na suchý plech. Rozetřeme na něj podušená jablka a přikryjeme druhým plátem, který potřeme bílkem.
 - 
                                4
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 35 minut. Povrch koláče má mít zlatavou barvu.
 - 
                                5
Po vychladnutí koláč pocukrujeme vanilkovým cukrem.