Jablkový závin s ořechy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 627 kcal
 - Sacharidy 70 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 19 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 127.6 mg
 - Draslík 313.1 mg
 - Vláknina 10886.7 mg
 - Vitamín A 10886.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytá, oloupaná jablka zbavíme jadřinců a nastrouháme je nahrubo. Dáme je do mísy a přidáme k nim pomleté vlašské ořechy, cukr, vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, omyté hrozinky, šťávu z jednoho citronu a vše promícháme.
 - 
                                2
Listové těsto si na pomoučeném vále rozválíme, pokud možno do tvaru čtverce, vysokého přibližně 3 mm. Do středu dáme promíchaná jablka s ořechy a všechny čtyři okraje přehneme tak, aby nám směs nevytékala, rohy se na středu spojí a pomocí prstů všechny spoje přimáčkneme k sobě (je to velký čtyřhranný šátek). Vidličkou těsto lehce popícháme, povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předehřátá trouby upéct. Pečeme při 220°C asi 20 minut, 5 minut před dopečením posypeme koláč plátky mandlí.
 - 
                                3
Upečený jablkový závin má zlatohnědou kůrku a když vychladne, posypeme ho práškovým cukrem.