Sváteční kuře s jablky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 876 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 57 g
 - Sodík 742 mg
 - Bílkoviny 60 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 241.5 mg
 - Draslík 857.8 mg
 - Vláknina 7495 mg
 - Vitamín A 7495 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.5 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme nádivku: v rendlíku opečeme na másle cibuli, vmícháme houby a opékáme je 2-3 minuty. Rendlík odstavíme a do směsi přidáme šunku, strouhanku a petrželku.
 - 
                                2
Jablko překrojíme, odstraníme jádřinec, slupku však ponecháme. Jablko nastrouháme do misky, pokapeme citronovou šťávou a přidáme směs z rendlíku.
 - 
                                3
Kuřeti uvolníme kůži na prsou a opatrně pod ni vtlačíme nádivku. Kůži na povrchu uhladíme, aby byla nádivka rozmistěna rovnoměrně.
 - 
                                4
Kuře dáme na pekáč, mírně potřeme olejem a osolíme.
 - 
                                5
Kuře pečeme v troubě předehřáté na 190 °C 1,5 hodiny. Grilovací jehlou vyzkoušíme, zda je maso propečené — šťáva vytékající z místa vpichu musí byt čirá. Jestliže kůže na prsou hnědne příliš rychle, zakryjeme kuře alobalem.
 - 
                                6
Zbývající jablka zbavíme jadřinců, nakrájíme na klínky a opečeme na másle dozlatova. Vmícháme rybízové želé a ještě prohřejeme. Hotové kuře necháme zhruba 15 minut odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně vstřebala do masa, rozporcujeme a upravíme na talíře. Maso obložíme teplými jablky s rybízovým želé.