Štědrovečerní ovocovka
Suroviny
- 100 g Fíky sušené
 - 100 g Mandle
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 50 g Cukr krupice
 - 100 g Švestky sušené
 - 100 g Křížaly (sušená jablka)
 - 100 g Hrušky sušené
 - 3 ks Hřebíček
 - 2 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Povidla švestková
 - 1 polévková lžíce Zázvor celý
 - 2 polévková lžíce Citronová kůra
 - 1 polévková lžíce Skořice celá
 - 4 polévková lžíce Perník
 - 4 polévková lžíce Hrozinky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 647 kcal
 - Sacharidy 87 g
 - Tuky 126 g
 - Sodík 39 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 73 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 734.5 mg
 - Vláknina 23980.8 mg
 - Vitamín A 23980.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.6 mg
 - Vitamín E 5.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušené vypeckované švestky, hrušky, jablka, fíky omyjeme a dáme do hrnce se studenou vodou. Necháme ovoce nabobtnat asi 30-40 minut. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. Kůru z dobře omytého citrónu, hřebíček, kousek zázvoru, kousek celé skořice a hřebíček zavážeme do čisté gázy a přidáme k ovoci. Ještě přidáme cukr, omyté hrozinky, mandle a ořechy. Po 30 minutách vaření koření vyjmeme, ovocovku dochutíme švestkovými povidly, zahustíme nastrouhaným perníkem a podle chuti osladíme. Vaříme ještě asi 10 minut. Podáváme ji teplou i studenou.