Mrkvový dortík jablkovým sněhem a pečeným mangem
Suroviny
- 200 g Jablka
 - 200 g Mango
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 130 g Mrkev kořen
 - 80 g Ořechy vlašské
 - 200 g Cukr krupice
 - 65 g Olej stolní
 - 2 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 30 g Cukr moučkový
 - 12 ml Citronová šťáva
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Kakao
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 725 kcal
 - Sacharidy 98 g
 - Tuky 108 g
 - Sodík 118 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 77 g
 - Cholesterol 163 mg
 - Draslík 335.4 mg
 - Vláknina 9997.3 mg
 - Vitamín A 9997.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.8 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Prosátou mouku smícháme s kakaem. Do pěny utřeme 130g krystalového cukru s vejcem, skořicí, solí a kypřicím přáškem. Přilijeme olej, přisypeme najemno nastrouhanou mrkev, strouhané ořechy, mouku a zlehka promícháme. Rozdělíme do vymazaných a moukou vysypaných formiček. Pečeme v troubě předehřáté na 140 °C cca 20 minut a poté dopekáme ještě krátce při teplotě 120 °C. Po vyjmutí necháme ve formičkách.
 - 
                                2
Mango očistíme, rozkrojíme a dužinu pokrájíme na malé kousky. Osladíme moučkovým cukrem a ponorným mixérem dohladka rozmixujeme. Musí vzniknout jemná pěna. Na plech vytváříme z hmoty lžičkou malé, pravidelné oválky. Vložíme do trouby předehřáté na 50 °C a zvolna sušíme min. 120 minut. Ještě teplé oplatky přehneme přes váleček na nudle a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Mezitím připravíme sníh. Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a nastrouháme najemno. Zakápneme vodou, citronovou šťávou a společně podusíme doměkka. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, přidáme zbytek krystalového cukru a vychladlou jablečnou směs. Znovu prošleháme dotuha.
 - 
                                4
Dortíky mírně ohřejeme, vyklopíme vždy ke straně talíře, ke středu navrstvíme kopeček jablečného sněhu, doplníme mangovou oplatkou a ihned podáváme.