Kmínový bezlepkový chléb z Promixu
Suroviny
- 22 g Droždí
 - 190 g Mouka Promix Uni
 - 185 g Směs Promix T
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Jablka
 - 0.5 dl Mléko polotučné
 - 1 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Kmín drcený
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 519 kcal
 - Sacharidy 94 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 593 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 93 g
 - Cholesterol 13.3 mg
 - Draslík 263.7 mg
 - Vláknina 3017.5 mg
 - Vitamín A 3017.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.6 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme kvásek: do misky dáme 0.5 dl vlažného mléka s 22 g kvasnic a lžičkou cukru. Kvásek necháme dobře vzejít. Omyté jablko oloupeme a jemně nastrouháme
 - 
                                2
Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Promix - 190 g tmavé mouky + 185 g světlé universální mouky, zamícháme do ní lžíci octa, 2 lžíce nastrouhaného jablka, 1-2 lžičky soli, lžíci drceného kmínu, 4 lžíce rýžových burizónů a 2 lžíce vlahého rozpuštěného másla. Těsto promícháme, přidáme vykynutý kvásek a těsto důkladně prohněteme. Musí být hladké a vláčné. Vložíme ho do formy (nebo pekáčku) vytřené olejem. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 30-40 minut kynout na teplém místě.
 - 
                                3
Pečeme ho v předehřáté troubě na 200-220 °C přibližně 40 minut.
 - 
                                4
Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x).
 - 
                                5
Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.