Jablečný koláč s hrozny
Suroviny
- 500 g Mouka polohrubá
 - 140 g Cukr krupice
 - 270 g Máslo čerstvé
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 150 g Hroznové víno
 - 70 g Cukr moučka
 - 150 ml Víno bílé
 - 0.25 kávová lžička Skořice mletá
 - 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 kg Jablka
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 913 kcal
 - Sacharidy 122 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 34 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 118 g
 - Cholesterol 197.5 mg
 - Draslík 383.6 mg
 - Vláknina 13289.7 mg
 - Vitamín A 13289.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.4 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 51 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 190 °C, dortovou formu vymažeme 20 g másla.
 - 
                                2
Do mísy přesejeme polohrubou mouku s kypřicím práškem, solí, cukrem a do důlku rozklepneme vejce. Suroviny promícháme, přidáme 250 g změklého másla a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme 25 minut odpočinout v chladničce.
 - 
                                3
V mezičase opláchnutá jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Hrozny opláchneme, otrháme a spolu s jablky, vínem, skořicí a cukrem zhruba 6 minut dusíme. Poté necháme vychladnout.
 - 
                                4
Větší díl těsta rozválíme a vyložíme jím plech, aby měl okraje. Dno těsta propícháme a těsto zapečeme, zhruba 10 minut.
 - 
                                5
Do předpečeného těsta vložíme vychladlou ovocnou směs. Rozválíme zbylé těsto, přikryjeme jím ovoce, potřeme rozšlehaným žloutkem. Koláč pečeme zhruba 25 minut.
 - 
                                6
Po vychladnutí koláč potřeme polevou, kterou jsme připravili utřením citronové šťávy s moučkovým cukrem.