Telecí maso s broskvemi a piniovými jádry

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Telecí kýta
  • 140 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 4 ks Broskve
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 4 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Solamyl
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Oříšky piniové
  • 6 polévková lžíce Sherry brandy
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 530 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 291 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 129 mg
  • Draslík 1005 mg
  • Vláknina 6674.1 mg
  • Vitamín A 6674.1 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.1 mg
  • Vitamín E 3.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zralé broskve oloupeme tak, že je ponoříme na 30 sekund do horké vody. Vložíme do studené vody a necháme vystydnout, sloupneme. Překrojíme napůl a rozdělíme, vyndáme pecky a broskve vložíme do hluboké nádoby se sherry nebo brandy. Zamícháme, aby byly broskve ponořené.

  • 2

    Telecí řízky nakrájené z kýty rozklepeme paličkou nebo zploštíme válečkem. Rozpálíme olej a maso z obou stran opečeme. Zalijeme vínem, přidáme skořici, bobkový list, sůl, pepř a zakryjeme. Vaříme na mírném plameni asi 15 minut, až je maso měkké.

  • 3

    Zatímco se maso vaří, rozpustíme v menší pánvi máslo a přidáme piniová jádra, za stálého míchání necháme zezlátnout. Vyjmeme a necháme okapat.

  • 4

    Když je maso hotové, vyndáme ho na talíř a uchováme teplé. Do výpeku přidáme solamyl smíchaný s vodou a přivedeme k varu, necháme zhoustnout.

  • 5

    Broskve vyjmeme z brandy a nakrájíme na plátky, přidáme i s brandy k omáčce a přivedeme k varu. Na prudkém plameni vaříme asi 1 minutu, můžeme přisladit. Broskve s omáčkou nalijeme na porce masa a posypeme opečenými jádry. Ihned podáváme.

Komentáře k receptu