Telecí řízek s glazovanými meruňkami
Suroviny
- 125 g Cukr krupice
 - 5 g Zázvor mletý
 - 800 g Telecí kotlety
 - 5.56 g Máslo čerstvé
 - 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Strouhanka
 - 5 g Citronová kůra
 - 5.56 ml Olej stolní
 - 250 ml Voda pitná
 - 40 ml Citronová šťáva
 - 16 ks Meruňky
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 799 kcal
 - Sacharidy 110 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 712 mg
 - Bílkoviny 55 g
 - Uhlovodany 87 g
 - Cholesterol 285.1 mg
 - Draslík 1300.1 mg
 - Vláknina 13666 mg
 - Vitamín A 13666 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.3 mg
 - Vitamín E 3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plátky masa jemně rozklepeme a obalíme v mouce, kterou jsme si smíchali s trochou pepře a soli, poté obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance, kterou dlaní k plátku mase jemně přitlačíme. Obalené plátky masa rozložíme na tác a necháme v lednici 30 minut odležet.
 - 
                                2
Glazované meruňky si připravíme v kastrůlku. Vložíme do něj sušené meruňky, smícháme s vodou, cukrem, mletým zázvorem, trochou citronové šťávy a vše přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi 5 minut. Lžící s otvorem vytáhneme meruňky z kastrůlku, necháme okapat a dáme na stranu. Šťávu dále vaříme do zhoustnutí, dokud není hustá jako sirup. Na pánvi si rozpálíme olej a máslo a obalené plátky osmahneme po obou stranách.
 - 
                                3
Osmažené plátky masa klademe na předehřátý talíř. Doprostřed na každý řízek položíme 4 glazované meruňky, které ještě pokapeme připraveným sirupem a dozdobíme slabým proužkem citronové kůry.
 - 
                                4
Jako přílohu použijeme zeleninu.