Uzbecká šavlja se sušenými meruňkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Meruňky sušené
  • 300 g Mrkev kořen
  • 600 g Rýže loupaná
  • 1100 ml Voda pitná
  • 200 ml Zakysaná smetana
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 3 ks Cibule
  • 3 ks Rajčata
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • 0.08 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 917 kcal
  • Sacharidy 188 g
  • Tuky 184 g
  • Sodík 173 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 182 g
  • Cholesterol 26.5 mg
  • Draslík 1364.5 mg
  • Vláknina 29706 mg
  • Vitamín A 29706 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.5 mg
  • Vitamín E 3.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve do 500 ml vlažné vody namočíme opláchnuté sušené meruňky. Po 20 minutách je scedíme a překrájíme na poloviny. Na silná kolečka nakrájíme cibuli, na kolečka mrkev, na čtvrtky rajčata a nasekáme pažitku.

  • 2

    V kastrolu na rozpuštěném másle opečeme cibuli s mrkví, ke směsi přidáme rajčata, pažitku, sůl, sladkou papriku, celý pepř a zalijeme 600 ml horké vody. Uvedeme do varu a přidáme překrájené meruňky. Přisypeme rýži, promícháme a pod pokličkou dusíme asi 20 minut. Během dušení šavlju 2x promícháme dřevěnou vařečkou. Jestliže se voda vyvaří dřív, než jsou všechny součásti měkké, můžeme dolít trochu vařící vody.

  • 3

    Hotovou šavlju necháme ještě pod pokličkou 15 minut dojít, pak ji servírujeme přelitou zakysanou smetanou.

Komentáře k receptu