Medovníkové plněné muffiny meruňkovým džemem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Džem meruňkový
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 150 g Med včelí
  • 100 g Cukr krupice
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 80 g Višně kandované
  • 0.5 kávová lžička Hřebíček
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 0.5 kávová lžička Jedlá soda
  • 1 kávová lžička Perníkové koření
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Kardamom
  • 0.5 dl Mléko polotučné
  • 3 polévková lžíce Mandle
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Skořice mletá
  • 3 polévková lžíce Sirup javorový
  • 0.08 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Kakao
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 942 kcal
  • Sacharidy 168 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 103 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 125 g
  • Cholesterol 144.9 mg
  • Draslík 358.7 mg
  • Vláknina 9680 mg
  • Vitamín A 9680 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 4.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Omyjeme sušené meruňky, pokrájíme je na proužky. 3 lžíce loupaných mandlí rozkrájíme nadrobno.

  • 2

    Do mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva a jedlou sodou. Přidáme špetku mletého kardamomu, 1 špetku soli, 0,5 lžičky roztlučeného hřebíčku, 1 lžičku perníkového koření, lžíci mleté skořice a lžíci kakaa, směs dobře promícháme. Do rendlíku vložíme máslo, med, třtinový cukr a mléko. Za stálého míchání směs mícháme při mírné teplotě do doby, než se cukr rozpustí. Poté rendllík odstavíme z plotny, když medová směs vychladne, smícháme ji důkladně se sypkou směsí spolu se 2 vejci a mandlemi. Těsto dáme do sáčku se širším nástavcem. Do každé formičky na dno a okolo stěn nastříkáme tenkou vrstvu těsta - tak si připravíme "důlek" do kterého lžičkou vložíme meruňkový džem. Poté zbylým těstem zakryjeme džem v "důlcích". Formičky by měly být naplněny do dvou třetin výšky.

  • 3

    Muffiny pečeme do zlatova v předehřáté troubě na 180°C přibližně 20 - 25 minut (do zlatova). Poté je necháme 3 - 4 minuty vychladnout. Vyjmeme je a dáme do papírových košíčků. Pokapeme ozdobně javorovým sirupem (hlavně střed), ozdobíme kandovanou višní a vychladlé servírujeme.

Komentáře k receptu