Pletený závin se švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 230 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 65 g Cukr moučkový
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Švestky sušené
  • 55 g Ořechy vlašské
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 65 ml Voda pitná
  • 65 ml Mléko plnotučné
  • 2 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 kávová lžička Pomerančová kůra
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 polévková lžíce Droždí sušené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 726 kcal
  • Sacharidy 103 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 82 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 123.4 mg
  • Draslík 251.1 mg
  • Vláknina 12246.6 mg
  • Vitamín A 12246.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.9 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 105.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme plech, který vymažeme tukem.

  • 2

    Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, necháme asi patnáct minut odstát. Poté přimícháme mléko, cukr (dvě lžíce odložíme do náplně), sůl, jedno rozšlehané vejce, 55 g změklého másla a z odvážené mouky tolik, abychom umíchali hutné těsto. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba dvě hodiny kynout.

  • 3

    V mezičase připravíme náplň. Posekané švestky smícháme s ustrouhanou kůrou z pomeranče a citronu, ustrouhaný muškátový oříšek, posekané ořechy, dvě lžíce cukru a 45 g změklého másla.

  • 4

    Z vykynutého těsta rozválíme placku asi 40x26 cm, položíme na plech a do středu naneseme nádivku. Ostrým nožem od nádivky ke kraji nařežeme šikmé proužky, které přes nádivku spleteme jako cop. Těsto, které na koncích přebývá, vložíme pod těsto a závin necháme ještě asi čtyřicet minut dokynout. V troubě předehřáté na 190 °C pečeme asi 30 minut, dokud závin nezezlátne. Na mřížce necháme vychladnout.

Komentáře k receptu