Kompotované švestky s octem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 1 l Voda pitná
  • 7.5 dl Ocet kvasný lihový
  • 3 kg Švestky
  • 1 kg Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 363 kcal
  • Sacharidy 90 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 3 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 90 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 315.3 mg
  • Vláknina 5600 mg
  • Vitamín A 5600 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Použijeme zralé, ale tvrdší švestky. Důkladně je omyjeme, nasypeme do kastrolu, zalijeme vroucím octem a zakryté necháme vychladnout. Poté ocet slijeme, rozmícháme ho s vodou a cukrem a dobře provaříme. Do vroucího nálevu přidáváme po částech švestky. Krátce povaříme, jakmile začnou praskat, vyjmeme a rozdělíme do sklenic.

  • 2

    Roztok znovu svaříme a po vychladnutí jím zalijeme ovoce. Sklenice zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. V hrnci necháme vychladnout, vyjmeme a uložíme na temném a suchém místě.

Komentáře k receptu