Staročeské placky pečené nasucho

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Brambory
  • 250 g Mouka pšeničná hrubá
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 l Voda pitná
  • 5 polévková lžíce Povidla švestková
  • 3 polévková lžíce Husí sádlo
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 545 kcal
  • Sacharidy 85 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 534 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 76.3 mg
  • Draslík 793.9 mg
  • Vláknina 12375 mg
  • Vitamín A 12375 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.4 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme a omyjeme brambory. Rozkrájíme je na kostky a dáme do hrnce s osolenou vodou vařit na přibližně 20 minut. Poté je scedíme, horké vyklopíme na lehce pomoučený vál a válečkem je rozmačkáme. Pak brambory shrneme na hromádku, přidáme k nim zbylou mouku, vejce a špetku soli. Těsto dobře propracujeme. Nesmí se lepit! Vyválíme z něj váleček o průměru asi 8 cm. Nakrájíme z něj díly silné 2-3 cm a válečkem z každého dílu vyválíme tenkou placku o síle do 2-3 mm.

  • 2

    Placky pečeme nasucho na rozpáleném plátu kamen z každé strany dozlatova.

  • 3

    Upečené placky potřeme sádlem, pak je potřeme domácími švestkovými povidly, přehneme a hned horké podáváme.

Komentáře k receptu