Japonský cheesecake s květy sakury

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 400 g Kompot třešňový
  • 55 g Máslo čerstvé
  • 55 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Sýr krémový
  • 155 g Cukr krupice
  • 250 g Sýr Ricotta
  • 30 g Čokoláda hořká
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 kávová lžička Čaj Matcha
  • 1 kávová lžička Vanilková pasta
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 40 ks Zdobení cukrové květy
  • 4 plátek Želatina bílá plátky
  • 1 polévková lžíce Créme fraiche
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 356 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 81 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 68.7 mg
  • Draslík 109.4 mg
  • Vláknina 1815.8 mg
  • Vitamín A 1815.8 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Předehřejeme troubu na 180 °C.

  • 2

    Utřeme do pěny 55 gramů krupicového cukru a 55 gramů změklého másla ve velké míse. Přidáme vejce a znovu třeme. Rozpustíme dvě lžičky práškového čaje ( matcha )ve lžíci horké vody a spolu s crème fraîche přidáme do směsi. Pak do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem a zapracujeme ji do hmoty. Hotové těsto upravíme do vymazané a pečicím papírem vyložené dortové formy o průměru 23 cm, formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 - 20 minut dozlatova. Těsto musí být po upečení pružné a po stlačení prstem se musí rychle vracet do původního tvaru. Ve formě necháme vychladnout.

  • 3

    Přelijeme plátky želatiny vodou a necháme je změknout.

  • 4

    Do větší mísy dáme ricottu, smetanový sýr, vanilkovou pastu a 100 gramů krupicového cukru, dohladka prošleháme.

  • 5

    Nalijeme smetanu ke šlehání do misky z žáruvzdorného materiálu, misku postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou a ohřejeme. Vymačkáme tekutinu ze želatiny, plátky vložíme do teplé smetany a za stálého míchání počkáme, dokud se želatina nerozpustí. Pak smetanu přecedíme, abychom odstranili kousky nerozpuštěné želatiny a vešleháme ji do vanilkového krému.

  • 6

    Vypeckujeme třešně z kompotu a rozmixujeme je do hladkého pyré. Třetinu pyré upravíme na upečený korpus ve formě, u okraje necháme volné místo. Zbývající pyré zapracujeme do vanilkového krému, ale včas přestaneme, abychom zachovali pěkný dvoubarevný efekt. naneseme krém na vrstvu třešní na korpusu a uložíme do chladničky alespoň na 3 hodiny, ideálně přes noc.

  • 7

    Rozehřejeme tmavou čokoládu, vlijeme ji do zdobicího cukrářského sáčku s malou trubičkou a na povrch cheesecake nanášíme tak, abychom vytvořili iluzi stromu - větví. Na větve rozehřátou čokoládou přilepíme malé růžové a bílé čokoládové květy - a na dortu máme kvetoucí sakuru. Po rozkrájení získáme 12 porcí skvělého dezertu.

Komentáře k receptu