Grilovaná husí játra

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 46 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Hroznové víno
  • 650 g Jablka
  • 600 g Játra husí
  • 1000 g Mléko polotučné
  • 80 g Olej olivový
  • 300 g Višně
  • 20 g Petržel - nať
  • 10 g Sůl mořská
  • 180 g Cukr krystal
  • 50 ml Víno portské
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 386 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 480 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 319 mg
  • Draslík 338.3 mg
  • Vláknina 4138 mg
  • Vitamín A 4138 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Husí játra namočíme na 4 hodiny do mléka, aby změkla a lépe se čistila.

  • 2

    V době, kdy se játra máčí, připravíme višňové coulis a petrželkový olej. Višně vypeckujeme, přitom zachycujeme vytékající šťávu, dáme i se šťávou do kastrolu a zasypeme 80 g krystalového cukru. Vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Když se cukr rozpustí, zalijeme portským vínem Tawny, přidáme plamen a mícháme, dokud se téměř všechna tekutina nevyvaří. Konzistence coulis je podobná husté marmeládě.

  • 3

    Petrželovou nať z ploché petržele vypereme, osušíme a otrháme lístky. Olivový olej nahřejeme na 70 °C, přidáme petrželové lístky a necháme 2 minuty louhovat. Nalijeme do mixeru a minimálně 10 minut mixujeme. Olej přecedíme přes jemné plátno a osolíme namletou hrubou mořskou solí.

  • 4

    Pokud jsme postupovali správně, olej není kalný a má jasně zelenou barvu.

  • 5

    Pomocí pinzety pečlivě zbavíme játra všech žilek a šlach. Z vyčištěných jater nakrájíme plátky silné 1,5-2 cm, které z obou stran zprudka opečeme na pánvi. Játra přendáme na jinou nahřátou pánev a vložíme je na 1 minutu do středně teplého grilu, zapékajícího shora.

  • 6

    Oloupeme jablka, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme je na silné plátky, které obalíme ve 100 g krystalového cukru a opečeme z obou stran na tuku a šťávě, které se z husích jater vypekly. Cukr musí zkaramelizovat. Takto upravené jablko dáme doprostřed talíře.

  • 7

    Do pánve po jablku, která je ještě teplá, ale už nestojí na ohni, vložíme po délce rozkrojená zrnka bílého hroznového vína. Necháme je pouze prohřát.

  • 8

    Do vykrojeného středu jablka položeného na talíři vlijeme višňové coulis a navrch položíme plátek teplých husích jater, ozdobíme nahřátým hroznovým vínem. Nakonec přelijeme petrželovým olejem a posolíme hrubou mořskou solí.

Komentáře k receptu