Obrácený dort s ananasem
Suroviny
- 115 g Cukr moučkový
 - 115 g Máslo čerstvé
 - 200 g Cukr krupice
 - 450 g Kompot ananasový
 - 85 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 796 kcal
 - Sacharidy 119 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 142 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 103 g
 - Cholesterol 404.7 mg
 - Draslík 268.2 mg
 - Vláknina 3319.8 mg
 - Vitamín A 3319.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.3 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 180 °C.
 - 
                                2
Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem. Na pánvi, kterou lze použít i v troubě, rozpustíme máslo, jednu lžíci si dáme stranou. Do másla na pánvi přimícháme krupicový cukr (vhodný by byl tmavý). Osušíme kolečka ananasu a položíme na pánev, kterou stáhneme ze sporáku.
 - 
                                3
V míse ušleháme se lžící másla a strouhanou citronovou kůrou žloutky. V jiné míse umixujeme bílky se solí do tuhého sněhu. Postupně všleháme moučkový cukr a tento sníh vmícháme do žloutkové směsi spolu s moukou.
 - 
                                4
Směs vlijeme na pánev a pečeme zhruba třicet minut. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je hotové. Dort opatrně překlopíme na talíř a podáváme horký nebo studený.