Marinovaný okoun se zeleninou a ananasem
Suroviny
- 500 g Okoun - filety
 - 250 g Okurka salátová
 - 250 g Lotosový kořen
 - 250 g Mrkev kořen
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 3 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Baby ananas
 - 8 ks Bambusové listy
 - 2.5 dl Vývar zeleninový
 - 1 dl Ocet jablečný
 - 0.5 dl Víno portské
 - 0.5 dl Ocet jablečný
 - 3 polévková lžíce Šťáva zázvorová
 - 3 polévková lžíce Olej sezamový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 320 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 76 g
 - Sodík 309 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 0.6 mg
 - Draslík 337 mg
 - Vláknina 7285 mg
 - Vitamín A 7285 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 44.7 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plátky okouna omyjeme a osušíme, osolíme a opepříme.
 - 
                                2
Mrkev, okurku a oddenek lotosového kořenu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.
 - 
                                3
V hrnci si přivedeme k varu zeleninový vývar, přidáme do něj cukr, jablečný ocet a pokrájenou zeleninu. Po 5 minutách vaření zeleninu vyjmeme sítkem a necháme odkapat. Čerstvý ananas oloupeme, vykrojíme tvrdý střed a nakrájíme 2 cm plátky.
 - 
                                4
Připravíme si marinádu: v míse si rozmícháme olej s portským vínem, octem a zázvorovou šťávou. Plátky okouna vložíme do marinády a marinujeme přibližně na 8 - 10 minut.
 - 
                                5
Bambusové košíčky vyložíme omytými bambusovými listy, okraje necháme přečnívat. Na listy položíme plátky zeleniny, na ně dáme plátky okouna a na rybu dáme 1 plátek ananasu. Listy přeložíme přes ananas a rybu.
 - 
                                6
Do woku nalijeme zeleninový vývar do výšky 2 cm a přivedeme k varu. Košíčky usadíme do woku, zakryjeme poklicí a dusíme při mírné teplotě 10 minut.
 - 
                                7
Plátky okouna dáme na talíře i s dušenou zeleninou a ke každému plátku přidáme pokrájené kousky čerstvého ananasu.