Koláč s banánovým krémem a ananasem
Suroviny
- 250 g Kompot ananasový
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 170 g Suchar dietní
 - 120 g Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Cukr vanilka
 - 5 ks Banány
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Cukr skořicový
 - 2 špetka Sůl
 - 7 dl Mléko plnotučné
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 7 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Med včelí
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 1 polévková lžíce Koňak vaječný
 - 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká voženílkova
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1178 kcal
 - Sacharidy 111 g
 - Tuky 78 g
 - Sodík 441 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 99 g
 - Cholesterol 392.9 mg
 - Draslík 705.6 mg
 - Vláknina 15910 mg
 - Vitamín A 15910 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.6 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 745.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme (elektrickým šlehačem) do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžičku vanilkové cukru a 1 lžíci vaječného koňaku a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Můžeme si ji připravit 3-4 hodiny předem.
 - 
                                2
Připravíme krém: do misky dáme 3 žloutky, které vidličkou rozšleháme, potom k nim nasypeme 2 lžíce Maizeny, 2 špetky soli, 1 vanilkový cukr a 120 g cukru krupice. Do rendlíku nalijeme 7 dl smetany s 7 dl plnotučného mléka, za stálého míchání pomalu zahřejeme, když přijde mléko k varu, odstavíme z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do směsi, kterou jsme si připravili. Celou směs vrátíme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až do doby, kdy začne houstnout. Šleháme a vaříme 2-3 minuty. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny a zašleháme 2 lžíce másla.
 - 
                                3
Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.
 - 
                                4
Upečeme si těsto ze sucharů: Suchary rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem, s 1.5 lžící tekutého medu. Potom přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům, (pokud by se nám těsto lepilo na prsty, omočíme si je v práškovém cukru). Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 15 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.
 - 
                                5
Oloupeme 5 zralých banánů a scedíme ananasový kompot.(Šťávu zachytíme.)
 - 
                                6
V míse si promícháme nakrájené 4 banány (kousky asi 1-2 cm dlouhé) s kousky ananasu (150 g).
 - 
                                7
Když je krém dostatečně vychlazený, 1/3 dáme na koláčový korpus, na něj poskládáme 1/2 ovocné směsi, zakryjeme 2/3 krému. Znovu položíme zbytek banánů s ananasem a zakryjeme zbývajícím krémem.
 - 
                                8
Krém uhladíme, posypeme skořicovým cukrem a ozdobíme plátky banánu a kousky ananasu. Podáváme vychlazené.