Tropický cheesecake s kokosem a ananasem
Suroviny
- 50 g Kokos - mletý (Kopra)
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 300 g Sýr krémový
 - 100 g Cukr vanilka
 - 250 g Mascarpone
 - 50 g Lupínky kokosové
 - 300 g Sušenky kokosové
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 400 ml Mléko kokosové
 - 1 ks Ananas
 - 6 plátek Želatina bílá plátky
 - 1 l Voda pitná
 - 5 polévková lžíce Malibu
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 634 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 51 g
 - Sodík 168 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 90.7 mg
 - Draslík 249.5 mg
 - Vláknina 3535.3 mg
 - Vitamín A 3535.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.4 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rozmixujeme kokosové sušenky, nebo je vložíme do plastového sáčku a válečkem je rozdrtíme na jemné drobečky. V míse je smícháme s rozehřátým máslem a 50 ti gramy strouhaného kokosu. Směs natlačíme zadní stranou lžíce na dno a boky kulaté otevírací dortové formy o průměru 23 cm ( formu předem vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem )tak, aby směs sahala do výšky 3 - 4 cm, aby se do ní dala upravit náplň.
 - 
                                2
6 plátků želatiny přelijeme vodou a necháme je změknout.
 - 
                                3
Prošleháme mascarpone, smetanový sýr a vanilkový cukr ve velké míse tak, aby vznikl hladký krém.
 - 
                                4
Smetanu ke šlehání a kokosové mléko dáme do žáruvzdorné misky, kterou postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou a ohřejeme. Vymačkáme tekutinu z plátků želatiny a v teplé smetanové směsi je za stálého míchání necháme rozpustit. Přecedíme, abychom odstranili kousky nerozpuštěné želatiny a současně s jednou lžící kokosového rumu ( např. Malibu )zapracujeme do krému. Vzniklou náplň upravíme na sušenkový základ ve formě, vložíme do chladničky a necháme ideálně přes noc, minimálně alespoň tři hodiny ztuhnout.
 - 
                                5
Předehřejeme troubu na 120 °C. Oloupeme ananas, nakrájíme ho na velmi tenké plátky, rozložíme je na silikonovou podložku, nebo na pečicí papír. Vložíme do trouby a ananas pečeme hodinu a půl až dvě hodiny. Ananas by měl být vyschlý, ale ne zhnědlý, doba pečení je závislá na tloušťce plátků. Po upečení necháme plátky vychladnout, pak je dáme do mělké nádoby a přelijeme je kokosovým rumem. V přikryté nádobě necháme ananas máčet v rumu asi 1 hodinu.
 - 
                                6
50 gramů kokosových lupínků opražíme na suché pánvi za stálého míchání a pak je necháme vychladnout ( práci si můžeme usnadnit, pokud rovnou koupíme pražené kokosové lupínky ).
 - 
                                7
Než budeme podávat, zbavíme ananasové plátky nadbytečné tekutiny a upravíme je na dort od středu k okrajům tak, aby okraj dortu zůstal volný. Volný okraj posypeme praženými kokosovými lupínky.
 - 
                                8
Po nakrájení získáme 12 porcí vynikajícího cheesecake, který vás přenese přímo na pláž kdesi v tropech.