Holubí bujon s mangovým chutney
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 150 g Mrkev kořen
 - 100 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Kari koření
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule červená
 - 2 ks Šalotka
 - 3 ks Jalovec
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Holub
 - 4 polévková lžíce Chutney mangové
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 0.5 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
 - 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Sůl mořská
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1120 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 96 g
 - Sodík 2599 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 240.5 mg
 - Draslík 1137 mg
 - Vláknina 9298.2 mg
 - Vitamín A 9298.2 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 58 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hrnci na bylinkovém másle cibuli s černým pepřem krátce restujeme, ještě přimícháme 1 lžičku kari koření, přilijeme 1 l holubího bujonu, který přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme. Po 5 minutách přimícháme 4 lžíce mangového chutney a vaříme ještě 4-6 minut.
 - 
                                2
Bujon posypeme omytou, drobně pokrájenou pažitkou, dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                3
Bujon z holoubat [30620]:
 - 
                                4
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
 - 
                                5
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
 - 
                                6
Poté k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 l bílého vína, 1 l vody, 1 lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
 - 
                                7
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
 - 
                                8
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
 - 
                                9
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), potom z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.