Rumový koláč s ananasem, mangem a mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 500 g Ananas
  • 180 g Mango
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 140 g Cukr krupice
  • 110 g Hera
  • 140 g Mouka pšeničná hladká voženílkova
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
  • 1.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 796 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 182 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 262 mg
  • Draslík 235.8 mg
  • Vláknina 1522.8 mg
  • Vitamín A 1522.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.1 mg
  • Vitamín E 5.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 38.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do větší mísy prosejeme 280 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme 2 lžíce rumu, 120 g změklého másla. 110 g Hery nakrájíme na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.

  • 2

    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme dva válečky, zabalíme je do potravinářské fólie a odložíme do chladna na 30 minut uležet.

  • 3

    Nastříháme pečicí papír velikosti koláčové formy. Jeden váleček těsta položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečicího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22 - 23 cm).

  • 4

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje formy, vložíme do chladničky.

  • 5

    Připravíme si ovocnou náplň: ananas omyjeme, osušíme, odkrájíme silnou slupku. Čistou dužinu, kterou pokrájíme na malé kostky, vložíme do mísy. Omyté a oloupané mango rozkrojíme, zbavíme pecky a nakrájíme na plátky, které přidáme k ananasu.

  • 6

    V pánvi opražíme nasucho oloupané mandle,které dáme do mísy k ovoci. Přidáme 140 g cukru krupice, 1,5 lžíce Maizeny, 3 rozšlehaná vejce, špetku soli a 50 g roztopeného vychladlého másla. Směs promícháme.

  • 7

    Z druhého těsta vyválíme placku stejným způsobem, jako jsme vytvořili tu první. Na připravené těsto, položené v pečící formě, rozložíme připravené ovoce a zakryjeme ho druhou plackou. Okraje k sobě dobře ozdobně přitiskneme.

  • 8

    Koláč na několika místech propíchneme vidličkou a vložíme poté do předem vyhřáté trouby (na 220°C) péct. Při této teplotě pečeme 10 minut, potom snížíme teplotu na 160°C a koláč pečeme ještě přibližně 45 - 50 minut do zlatova.

  • 9

    Upečený koláč necháme vychladnout, potom ho posypeme práškovým cukrem ochuceným vanilkou, rozkrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu