Thajský salát s krevetami, restovanou šalotkou a česnekovým dresinkem
Suroviny
- 675 g Krevety tygří
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Ocet rýžový
 - 1 kávová lžička Koriandr mletý
 - 1 kávová lžička Máta
 - 1 ks Mango
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 4 ks Šalotka
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Limetka
 - 1 ks Cibule červená
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 0.4 polévková lžíce Olej olivový
 - 3 polévková lžíce Ořechy burské pražené
 - 1 polévková lžíce Omáčka rybí
 - 0.18 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 440 kcal
 - Sacharidy 56 g
 - Tuky 180 g
 - Sodík 264 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 50 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 803.2 mg
 - Vláknina 11013.8 mg
 - Vitamín A 11013.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 43.4 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z krevet oloupeme krunýře, odstraníme střívka, ocásky ponecháme. Vložíme je do skleněné mísy, přidáme na jemno strouhanou kůru z limety, nadrobno rozkrájenou polovinu chilli papričky bez semínek, olej, sůl a pepř, promícháme. Při pokojové teplotě necháme 30 - 40 minut marinovat.
 - 
                                2
Mezitím připravíme dresink. Do hmoždíře vložíme nadrobno pokrájený česnek a cukr. Utřeme do hladké pasty, vmícháme do ní tři čtvrtiny šťávy z limetek a lžíci rybí omáčky. Přelijeme do džbánku a smícháme s nadrobno nasekanou chilli papričkou. Na závěr dochutíme rýžovým octem.
 - 
                                3
Mango oloupeme, odstraníme pecku. Dužinu krájíme na tenké nudličky. Vsypeme do mísy, přidáme na nudličky pokrájenou mrkev, pláty okurky a půlměsíčky červené cibule. Přelijeme polovinou dresinku, důkladně promícháme. Směs rozdělíme do servírovacích misek.
 - 
                                4
Litinovou pánev rozpálíme na vysokou teplotu a potřeme olejem. Vložíme do ní krevety, po každé straně orestujeme cca 2 - 3 minuty. Po vyjmutí naaranžujeme na porce v miskách. Přelijeme zbytkem dresinku, dozdobíme snítkami koriandru a mátovými lístky.
 - 
                                5
Šalotky pokrájíme na tenké plátky a na rozpáleném podzemnicovém oleji osmahneme do křupava. Salát posypeme nahrubo pokrájenými arašídy, zbytkem nasekané chilli papričky a smaženou cibulkou, ihned podáváme.