Brambory s pastinákem a jablkovým přelivem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 350 g Brambory
  • 300 g Jablka
  • 150 g Pastinák
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Šalvěj čerstvá
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 4 polévková lžíce Strouhanka
  • 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 170 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 104 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 42.6 mg
  • Draslík 347.4 mg
  • Vláknina 8260 mg
  • Vitamín A 8260 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.8 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory omyjeme, oškrábeme a nastrouháme na hrubším struhadle.

  • 2

    Nahrubo strouháme i oloupaný pastinák. Oloupeme cibuli, nasekáme ji na jemno, stejně tak rozsekáme šalvěj. Polovinu šalvěje odložíme stranou. Vejce rozšleháme.

  • 3

    Ve větší misce smícháme brambory, pastinák, cibuli, vejce, strouhanku a koření. Směs přikryjeme a necháme 20 minut v chladu odležet.

  • 4

    Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky.

  • 5

    Kostičky jablek, citronovou šťávu, cukr (případně med) dáme do menšího hrnce, přilijeme 2 lžíce vody, dovedeme na ohni k varu, přiklopíme pokličkou a vaříme 8 až 10 minut, kdy ze směsi vznikne husté pyré. Poté hrnec odstavíme a pyré ještě minutu mícháme, dokud není nadýchané. Během míchání přidáme zbylou šalvěj a smetanu.

  • 6

    Pudinkové misky vytřeme olivovým olejem, dáme do nich bramborovou směs, povrch potřeme olejem, pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů 15 minut. Znovu potřeme olejem a pečeme dalších 5 minut, dokud směs nezhnědne.

  • 7

    Podáváme vyklopené na talířky a přelité jablečným pyré.

Komentáře k receptu