Citrusová omáčka se zeleným chřestem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 205 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 486 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 3 mg
 - Draslík 179.3 mg
 - Vláknina 5912.7 mg
 - Vitamín A 5912.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 52.1 mg
 - Vitamín E 4.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuchyňsky upravíme chřest. Ve slané vodě s máslem a špetkou cukru uvaříme 10 minut. Slijeme, necháme okapat. Citron a pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, z poloviny každého plodu ostrouháme kůru a vymačkáme z nich šťávu. Ovocnou šťávu osolíme, opepříme a smícháme s olejem na omáčku. Pažitku jemně nakrájíme a vmícháme do marinády. Omáčkou pokapeme chřest, posypeme jej citronovou kůrou a necháme 2 hodiny proležet. Před podáváním ozdobíme lístky máty.
 - 
                                2
Vhodnou přílohou je opečený toastový chléb s máslem.