Bramborový kynutý závin s ořechy
Suroviny
- 120 g Brambory
 - 500 g Jablka
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 180 g Mouka pšeničná hrubá
 - 30 g Ořechy vlašské
 - 30 g Cukr krupice
 - 50 g Strouhanka
 - 10 g Droždí
 - 20 g Cukr vanilka
 - 60 g Cukr moučkový
 - 30 g Rozinky tmavé
 - 0.5 ks Citrony
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 0.0625 l Mléko plnotučné
 - 1 polévková lžíce Rum
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 543 kcal
 - Sacharidy 78 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 207 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 46 g
 - Cholesterol 74.3 mg
 - Draslík 325.1 mg
 - Vláknina 9103.9 mg
 - Vitamín A 9103.9 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 101.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oloupeme, uvaříme a prolisujeme. Z droždí, mléka a trošky cukru připravíme kvásek, necháme vykynout. Brambory přelijeme rozehřátým máslem, přidáme mouku, lžíci cukru, sůl, kvásek, vejce a nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout.
 - 
                                2
Těsto vyválíme na tenký plát, potřeme máslem, posypeme osmaženou strouhankou, nakrájenými jablky, moučkovým cukrem smíchaným se skořicí, zbytkem citronové kůry, rozinkami a nasekanými ořechy. Pokapeme rumem, přemístíme na máslem potřený plech a necháme ještě chvíli kynout. Poté povrch závinu potřeme máslem a upečeme dozlatova. Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.