Velikonoční beránek piškotový s čokoládou
Suroviny
- 200 g Cukr moučkový
 - 180 g Mouka polohrubá
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Čokoláda hořká
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 - 1.5 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 394 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 88 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 64 g
 - Cholesterol 171.9 mg
 - Draslík 111.8 mg
 - Vláknina 3190.5 mg
 - Vitamín A 3190.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.6 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy rozklepneme 4 žloutky, přidáme 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a žloutky utřeme do pěny. Přidáme polohrubou mouku, 1 lžíci citrónové kůry, 0.5 lžíce citrónové šťávy, promícháme s utřenými žloutky a postupně ještě přidáme 2 lžíce horké vody. Nakonec do těsta zamícháme nastrouhanou hořkou čokoládu.
 - 
                                2
Ze 4 bílků elektrickou metlou vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
 - 
                                3
Celou formu na beránka vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a nalijeme do ní těsto. Přiklopíme druhou polovinu formy. Pečeme v předehřáté troubě na 185 °C přibližně 40-45 minut dozlatova.
 - 
                                4
Když je beránek upečený, po vyjmutí z trouby formu překryjeme mokrou utěrkou, po chvíli beránka vyklopíme.
 - 
                                5
Vychladlého posypeme moučkovým cukrem, dáme na mísu a servírujeme.