Nadívaná krůta s jablky
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Kmín drcený
 - 1.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 8 ks Jablka
 - 6 ks Rohlíky bílé
 - 2 ks Hřebíček
 - 8 ks Švestky sušené
 - 1 l Voda pitná
 - 1 dl Víno bílé
 - 0.5 dl Olej slunečnicový
 - 4 dl Šťáva jablečná 100%
 - 1 kg Cibule
 - 3.5 kg Krůta
 - 1.5 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Citronová kůra
 - 0.5 polévková lžíce Skořice celá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 945 kcal
 - Sacharidy 128 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 544 mg
 - Bílkoviny 77 g
 - Uhlovodany 113 g
 - Cholesterol 183.5 mg
 - Draslík 2188.5 mg
 - Vláknina 29963.8 mg
 - Vitamín A 29963.8 mg
 - Vitamín B6 2.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.7 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slaninu pokrájíme na hranolky. Očištěnou a omytou krůtu osolíme, prošpikujeme slaninou, posypeme drceným kmínem, bílým pepřem a necháme ji v chladu odpočinout.
 - 
                                2
Očistíme cibuli z vrchních hnědých slupek, ale jednu nebo 2 hnědé slupky zachováme. Cibule dáme do pekáče, podlijeme 1.5 dl vody a cibuli v předem vyhřáté troubě upečeme doměkka. Pečeme při 200°C-220°C.
 - 
                                3
Mezitím si oloupeme a omyjeme 8 ks větších sladkokyselých jablek, rozkrájíme je, zbavíme jadřinců a pokrájíme na osminky. 2/3 jablek dáme do hrnce s 6 dl litry vody, přidáme hřebíček, skořici, citronovou kůru a uvaříme je doměkka (asi 10-15 minut). Omyté sušené vypeckované švestky pokrájíme na poloviny.
 - 
                                4
Rohlíky pokrájíme na kostky, dáme do mísy, zalijeme je vodou a necháme je namočené. Upečenou cibuli sloupneme, dáme do druhé mísy a rozmixujeme. Pak cibuli dáme do mísy k rohlíkům, přidáme asi 0.5 lžíce soli, černý pepř a promícháme. Ke konci přimícháme švestky.
 - 
                                5
Krůtu vyložíme 1/3 pokrájených jablek a cibulovou nádivkou. Dáme ji do pekáče, na který jsme nalili olej, přilijeme 4 dl jablečné šťávy, 1 dl bílého vína a krůtu pomalu pečeme podle velikosti 60 - 110 minut. Krůtu průběžně asi každých 15 minut poléváme výpekem. Upečená krůta má zlatohnědou křupavou kůrku.
 - 
                                6
Krůtu rozporcujeme, na talířích porci obložíme uvařenými jablky, polijeme výpekem a podáváme.