Jemný hovězí guláš
Suroviny
- 750 g Hovězí plec
 - 1 ks Cibule
 - 1 hrst Mouka pšeničná hladká
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Paprika mletá sladká
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 1.5 dl Hovězí vývar základní
 - 4 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 585 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 271 mg
 - Bílkoviny 55 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 152.5 mg
 - Draslík 754.5 mg
 - Vláknina 1084.7 mg
 - Vitamín A 1084.7 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.2 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme, prolisujeme a v misce utřeme se solí. Hovězí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky a osolíme.
 - 
                                2
Ve velké pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm nakrájenou cibuli, přisypeme sladkou mletou papriku a chvíli smažíme. Potom přidáme nakrájené hovězí maso a při stálém míchání je po všech stranách opečeme. Zmírníme oheň a opékáme, dokud maso nepustí šťávu. Pak přilijeme část vývaru, přidáme rajčatový protlak a prolisovaný česnek, vše důkladně promícháme a přikryté pokličkou dusíme. Během dušení občas zamícháme a podle potřeby přiléváme vývar.
 - 
                                3
Z mouky a 2 lžic oleje připravíme na malé pánvičce světlou jíšku. Když je maso téměř měkké, jíškou guláš zahustíme, nakonec ještě zjemníme přimícháním smetany a vše krátce povaříme.