Polévka čočková s kysaným zelím
Suroviny
- 250 g Zelí kysané
 - 100 g Čočka jedlá
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 l Voda pitná
 - 1 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 160 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 7 g
 - Sodík 173 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 84.4 mg
 - Draslík 325.1 mg
 - Vláknina 14805.2 mg
 - Vitamín A 14805.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.1 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Přepranou a přebranou čočku dáme vařit do poloměkka. Poté přidáme celou cibuli a zelí.
 - 
                                2
Na trošce sádla si uděláme jíšku z mouky, kterou zalijeme okyselenou vodou, řádně rozmícháme, osolíme, chvilku povaříme a poté ji smícháme s čočkou a zelím.
 - 
                                3
Hotovou polévku podáváme v hlubokých talířích nebo polévkových miskách. Do každé porce přidáme trochu smetany rozmíchané se žloutkem.