Francouzská polévka s rajčaty a nudlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Rajčata Cherry
  • 100 g Fazolové lusky zelené
  • 100 g Nudle vaječné
  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Hovězí maso přední
  • 200 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Česnek
  • 2 špetka Sůl
  • 1.5 l Voda pitná
  • 0.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 532 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 753 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 145 mg
  • Draslík 1532.3 mg
  • Vláknina 15255.2 mg
  • Vitamín A 15255.2 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 95.3 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cherry rajčata omyjeme a pokrájíme na čtvrtky. Mladé fazolové lusky očistíme, odkrojíme konce od stopek a omyjeme.

  • 2

    V hrnci si přivedeme k varu 1 litr čistého hovězího vývaru. Do polévky vložíme fazolové lusky, pomalu vaříme a po 5 minutách přidáme pokrájená rajčata. vaříme přibližně dalších 5 minut do změknutí lusek. Polévku dochutíme solí a pepřem.

  • 3

    100 g vlasových nudlí uvaříme v mírně osolené vodě (podle návodu) v menším hrnci zvlášť. Uvařenou těstovinu scedíme, propláchneme studenou vodou a odložíme do misky. Tímto způsobem zachováme hovězí vývar čistý.

  • 4

    Kerblík omyjeme, otrháme lístky a těsně před dovařením ho přidáme i s uvařenými nudlemi do polévky a podáváme.

  • 5

    Hovězí světlý vývar [27325]:

  • 6

    Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.

  • 7

    Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.

  • 8

    Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.

  • 9

    Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.

  • 10

    Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.

  • 11

    Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.

Komentáře k receptu