Husí houbová polévka
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 450 g Játra husí
 - 300 g Hříbky čerstvé
 - 800 g Husí drůbky
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Kmín mletý
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Česnek
 - 3 ks Jalovec
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 5 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 3 polévková lžíce Husí sádlo
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 920 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 120 g
 - Sodík 923 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 612.4 mg
 - Draslík 1306.6 mg
 - Vláknina 11931.8 mg
 - Vitamín A 11931.8 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0.1 mg
 - Vitamín C 69.5 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 56.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Houby - nejlépe čerstvé hřiby, omyjeme a nakrájíme na plátky.
 - 
                                2
Husí omytá játra pokrájíme na hranolky. Oloupanou cibuli s česnekem drobně nakrájíme. Omytou petrželku kudrnku posekáme nadrobno.
 - 
                                3
V hrnci na rozpáleném husím sádle zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme houby, osolíme, opepříme, posypeme mletým kmínem s chilli, promícháme a krátce smažíme (asi 5 minut).
 - 
                                4
Přilijeme 1 litr husího bujonu a polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme dalších 6 - 8 minut.
 - 
                                5
Polévku dochutíme solí, přimícháme petrželku a podáváme.
 - 
                                6
Husí bujon [29083]:
 - 
                                7
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
 - 
                                8
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
 - 
                                9
V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
 - 
                                10
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
 - 
                                11
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.