Křepelčí papriková polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 200 g Topinambury
  • 200 g Kuřecí křídla
  • 250 g Fazolové lusky zelené
  • 200 g Paprika žlutá
  • 150 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Česnek
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 2 ks Chilli paprička
  • 2 špetka Nové koření mleté
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Hřebíček mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 7 dl Voda pitná
  • 5 dl Víno portské
  • 0.5 dl Víno madeira
  • 0.5 dl Rakytníková šťáva
  • 1 kg Křepelka
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1041 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 151 g
  • Sodík 680 mg
  • Bílkoviny 73 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 231.5 mg
  • Draslík 1529.7 mg
  • Vláknina 30142.4 mg
  • Vitamín A 30142.4 mg
  • Vitamín B6 2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 208.6 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytou masitou žlutou papriku zbavíme jadýrek a pokrájíme na proužky. Chilli papričky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme zrníčka a papričky pokrájíme na tenké nudličky.

  • 2

    Topinambury oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. Mladé fazolové lusky očistíme, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. Oloupaný česnek prolisujeme.

  • 3

    V hrnci rozpustíme 20 g másla s 1 lžicí oleje a zeleninu podusíme. Přidáme 1/2 lžičky bílého pepře, sůl, promícháme, přilijeme 1 litr křepelčího bujonu, přivedeme k varu, pak zmírníme teplotu a pomalu vaříme 6 minut.

  • 4

    Ochutíme muškátovým oříškem, promícháme a podáváme.

  • 5

    Křepelčí studený bujon [29586]:

  • 6

    Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.

  • 7

    Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.

  • 8

    Vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.

  • 9

    Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.

  • 10

    Do studeného bujonu přidáme 0.5 dl Madeiry a 0.5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.

Komentáře k receptu