Holubí bujon se sójovou omáčkou
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 150 g Mrkev kořen
 - 100 g Petržel kořen
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule červená
 - 3 ks Jalovec
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Holub
 - 3 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 0.5 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Sůl mořská
 - 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 981 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 90 g
 - Sodík 2758 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 240.5 mg
 - Draslík 844.6 mg
 - Vláknina 9051.5 mg
 - Vitamín A 9051.5 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 51.9 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pažitku a petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                2
V hrnci si přivedeme k varu 1 litr holubího bujonu, vložíme do něj pokrájené uvařené holubí maso, ochutíme sójovou omáčkou a citronovým pepřem a pomalu vaříme 8 minut.
 - 
                                3
Porce bujonu posypeme bylinkami a podáváme.
 - 
                                4
Bujon z holoubat [30620]:
 - 
                                5
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
 - 
                                6
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
 - 
                                7
Poté k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 l vody, 1 lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
 - 
                                8
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
 - 
                                9
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
 - 
                                10
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), potom z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.