Pikantní hráškový bujon s chilli

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 150 g Mrkev kořen
  • 100 g Petržel kořen
  • 200 g Hrášek mražený
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Kmín římský
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Feferony
  • 1 ks Chilli paprička
  • 2 ks Cibule červená
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Holub
  • 0.5 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Sherry brandy
  • 0.5 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1067 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 93 g
  • Sodík 2349 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 240.5 mg
  • Draslík 878.4 mg
  • Vláknina 10418.9 mg
  • Vitamín A 10418.9 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 58.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mražený hrášek promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme ho odkapat. Z omytého koriandru otrháme lístky a odložíme je na ozdobení polévky. Malou chilli papričku a malou zelenou feferonku omyjeme, rozkrájíme a zbavíme semínek. Chilli papričku posekáme nadrobno, feferonku nakrájíme na proužky.

  • 2

    V hrnci si na rozpáleném oleji podusíme hrášek, přimícháme chilli papričku, kmín, špetku muškátového oříšku, promícháme a zalijeme

  • 3

    1 litrem holubího bujonu. Vaříme pomalu přibližně 7 minut.

  • 4

    Přimícháme 2 lžíce Sherry brandy a pokrájenou feferonku.

  • 5

    Každou porci ozdobíme omytými lístky koriandru a podáváme.

  • 6

    Bujon z holoubat [30620]:

  • 7

    Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.

  • 8

    V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.

  • 9

    Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.

  • 10

    Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.

  • 11

    Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.

  • 12

    Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.

Komentáře k receptu