Polévka ze zvěřiny s knedlíčky a nudlemi
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 250 g Játra vepřová
 - 20 g Houby sušené
 - 800 g Srnčí maso
 - 3 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Nové koření celé
 - 2 ks Jalovec
 - 4 ks Pepř černý celý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 400 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 638 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 281.9 mg
 - Draslík 1172.4 mg
 - Vláknina 17181.8 mg
 - Vitamín A 17181.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.4 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté maso v hrnci zalijeme studenou vodou, přidáme koření, sůl, houby a cibuli a vaříme. Po dosažení varu snížíme teplotu, aby se polévka jen „převalovala“.
 - 
                                2
V mezičase na másle osmažíme ustrouhaný celer, přimícháme trochu vývaru a celer dusíme doměkka.
 - 
                                3
Připravíme si játrové knedlíčky. Odblaněná játra umeleme a v míse smícháme s vejci, strouhankou, rozpuštěné máslo, špetkou soli, špetkou pepře a majoránkou. Hmotu necháme pod fólií v lednici do uvaření polévky.
 - 
                                4
Když je maso v polévce vařené, přecedíme vývar, maso necháme prochladnout. Vývar přivedeme do varu a zavaříme do něj játrové knedlíčky, vaříme zhruba deset minut, poté přidáme uvařené nudle (pět lžic vlasových nudlí jsme uvařili ve vodě podle návodu na přebalu) a udušený celer. Polévku zdobíme drobně posekanou petrželovou natí.