Horalská fazolačka se slaninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 150 g Slanina vepřová
  • 200 g Klobása uzená
  • 500 g Fazole bílé
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Cibule
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Saturejka
  • 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 608 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 569 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 20.4 mg
  • Draslík 378.8 mg
  • Vláknina 6225.7 mg
  • Vitamín A 6225.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem namočíme omyté bílé fazole do studené vody. Druhý den je slijeme a dáme do hrnce s 1.5 dl vody. Přidáme svazek bylinek: 1 lžíci saturejky, 1/2 lžíce tymiánu, 1/2 lžíce rozmarýnu, 1 lžíci petrželové natě a 1 lžíci celerové natě. (Bylinky svážeme nití, abychom je potom mohli z polévky vyjmout.) Polévku vaříme pomalu při mírné teplotě.

  • 2

    Omyté brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky.

  • 3

    K fazolím hned na začátku vaření přidáme kůži z uzené slaniny, sůl a celou oloupanou cibuli. Vše vaříme přibližně 50-60 minut.

  • 4

    Uzenou prorostlou slaninu nakrájíme na malé kostičky a klobásu na kolečka. V pánvi slaninu vysmažíme na škvarky, které vyjmeme a odložíme do misky a na zbylém omastku osmažíme dozlatova kolečka pokrájené klobásy. 15 minut před dovařením vložíme do polévky kostičky brambor.

  • 5

    Polévku dochutíme solí, majoránkou, vyjmeme cibuli, uvařenou kůži ze slaniny, svazek bylinek a polévku nalijeme do talířů.

  • 6

    Na každou porci horalské fazolačky dáme osmažené slaninové škvarky, kolečka klobásy a podáváme.

Komentáře k receptu