Houbové kyselo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 264 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 649 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 198.5 mg
 - Draslík 849.7 mg
 - Vláknina 8833.8 mg
 - Vitamín A 8833.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.3 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 173.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté brambory uvaříme ve slupce asi 25 minut, pak je scedíme, oloupeme, pokrájíme na plátky, dáme do mísy a zakryjeme (uchováme je teplé).
 - 
                                2
Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Očištěné a omyté čerstvé houby (hřiby, kozáky, lišky..) pokrájíme na plátky.
 - 
                                3
Připravíme si dobře rozmíchaný kvásek (1 dl vlažné mléko + 1 lžičku cukru + 20 g droždí).
 - 
                                4
V hrnci na rozpuštěném másle podusíme houby, které osolíme, opepříme a zamícháme drcený kmín. Pak přilijeme 1 litr vody, přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přimícháme kvásek a pomalu vaříme.
 - 
                                5
V pánvi na másle zpěníme cibuli, přidáme k ní vejce, která osolíme, promícháme, směs přidáme k houbám. Polévka by měla trochu zhoustnout. Dochutíme ji solí.
 - 
                                6
Hotovou polévku nalijeme do talířů. Brambory do houbového kysela si každý nabere z mísy podle chuti.